Instagram en Pinterest staan tegenwoordig vol met prachtige interieurfoto’s. Het maken van zulke foto’s is natuurlijk perfect als je overweg kunt met een professionele camera, maar ook met je telefoon kun je hele mooie plaatjes schieten. Hoe je dat doet? Dat lees je in onze tips voor de mooiste interieurfoto’s!

interieurfotografie tips

Tip 1: Opruimen en stylen

Je huis is een plek waar volop wordt geleefd en maar goed ook! Om deze reden zullen er dus veel praktische dingen in de ruimte staan die je gaat fotograferen. In een interieurfoto kan dit al snel zorgen voor visuele ruis die afleidt van het prachtige interieur dat je wil laten zien. Alles dat niet gekocht is als decoratie haal je dus uit beeld. Denk aan: de afstandsbediening, post, speelgoed, kabels, sleutels, spelcomputers, etc. Dit geldt ook voor persoonlijke decoratie of spullen die je liever niet aan het hele internet tentoonstelt.

Bij een salon is het heel belangrijk dat je de kussens even netjes opklopt en dat bijvoorbeeld huisdierharen zijn weggepoetst. Voor sommigen klinkt dit misschien logisch, maar het wordt nog wel eens vergeten. Daarna is het tijd voor de styling! De mooiste interieurfoto’s zijn altijd zorgvuldig gestyled. Zorg ervoor dat de focus ligt op het belangrijkste item in de ruimte. Maak daarnaast gebruik van verschillende vormen, wissel af met hoge en lage elementen en maak mooie sets van decoratieve items. Let er wel op dat het samen één geheel is.

Tip 2: Natuurlijk licht is het beste voor mooie interieurfoto’s

Gebruik zoveel mogelijk natuurlijk licht. Dit geeft het mooiste en meest natuurlijke effect op je foto’s. Probeer zo min mogelijk gebruik te maken van lampen in de ruimte, want deze veroorzaken schaduwen en een gele gloed. Een sfeerlampje is natuurlijk wel gezellig, maar natuurlijk licht is key.

Je kunt de foto’s dus het beste op het midden van de dag maken als er het meeste natuurlijke licht is. Kies je nu net een bewolkte dag uit voor de fotografie? Ga dan naar je favoriete app om foto’s mee te bewerken en zet de belichting iets omhoog 😉

Tip 3: Gebruik het raster op je telefoon

Om ervoor te zorgen dat je foto’s recht zijn, is er een hele handige tool op iedere telefoon: raster. In de instellingen van je camera kun je het raster aanzetten. Nu verschijnen er lijnen in je beeld waardoor je goed kan zien of je je telefoon recht houdt. Op deze manier hoef je achteraf niks recht te draaien of bij te snijden, maar heb je meteen een goed shot!

Tip 4: Kies je standpunt

Je kunt interieurfoto’s het beste precies recht van voren maken óf vanuit een hoek van de ruimte. Als je het interieur recht van voren fotografeert creëer je een rustige compositie. Dit is ideaal voor een interieur waarbij veel symmetrie voorkomt. Door vanaf een hoek van de ruimte te fotograferen geef je een goed idee van de grootte van de ruimte.

Let er op dat wanneer je meerdere foto’s maakt, je dit wel vanaf dezelfde hoogte doet. Zo zorg je voor een evenwichtig beeld dat veel prettiger is om naar te kijken. Door de combinatie met tip 3 wordt dit een stuk makkelijker! Bovendien worden de mooiste interieurfoto’s gemaakt vanuit een laag perspectief. Vuistregel: ongeveer vanaf één meter hoogte.

Tip 5: Creëer ruimte voor de beste interieurfoto’s

Naast het juiste licht vinden voor je foto’s is het gebrek aan ruimte een van de moeilijkste dingen bij interieurfotografie. Vanuit je camera zien sommige dingen er ineens heel anders uit dan wanneer je er zelf naar kijkt. Schiet dus altijd eerst een paar test foto’s en verschuif of verwijder items die niet helemaal tot hun recht komen of belangrijke plekken blokkeren. Zet liever iets te veel van de ruimte op de foto, zodat je dit later kan bijsnijden. Andersom is namelijk niet mogelijk!

Ben ook zeker niet bang om bijvoorbeeld vanuit de gang de woonkamer op de foto te zetten, als je op deze manier een groter deel van de ruimte kunt vastleggen. In dit geval geldt more is more. Met deze tips moet het helemaal goedkomen. Succes!